Håndvask – Tips til deg med eksem


I Norge har så mange som 15-20% av skolebarn og 2-3% av voksne* en eller annen form for eksem. De siste årene har det vært nødvendig med hyppig håndvask og desinfisering for å unngå smittespredning. Dette kan skape stress og angst fordi det kan tørre ut huden og derved føre til oppblussing av eksem. 

Det kan hjelpe å følge en tretrinns rutine – vaske, tørke, smøre. 

“Regelmessig håndvask er viktig for å fjerne smuss og potensielt skadelige mikroorganismer fra huden. For pasienter med eksem er det speielt viktig å ta vare på huden, ikke bare med tanke på god håndhygiene, men også for å kontrollere sykdommen og unngå faktorer som kan forverre den,” sier Mark Levenberg, DO, FAAD, som er styresertifisert hudlege og Senior Medical Director hos US Medical Affairs, Pfizer Inc.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), er regelmessig håndvask en av de viktigste tilakene mot smittsom sykdom - og for å beskytte andre mot virus, som covid-19. Men for dem som har eksem, blir huden mer irritert når hendene vaskes for intenst, tørkes for hardt eller ikke smøres på riktig måte, og dette kan forverre tilstanden eller føre til oppblussing, sier dr. Levenberg. Det er derfor viktig å ha en håndvaskrutine som holder hendene så rene - og friske - som mulig.

Dr. Chudy Nduaka har førstehåndskjennskap til dette. Dr. Nduaka, som er dermatologisk teamleder hos North America Medical Affairs, Pfizer Inc., har en 10 år gammel datter som har eksem. Helt siden hun var bitteliten har hun fått høre at hun må vaske, tørke og smøre hendene hyppig, sier han.

“Også før covid-19 hadde vi en regel om at hun skulle gå rett på badet når hun hjem fra skole eller lek, for å vaske hendene og smøre dem med fuktighetskrem,” sier han. “Jeg minner stadig datteren min på å bruke fuktighetskrem etter hver håndvask.”
Siden hun er så vant til å ta vare på huden sin, er ikke dr. Nduaka bekymret på grunn av datterens eksem akkurat nå, og det er heller ikke hun. “Hun har det helt fint,” sier han.

Dr. Levenberg har følgende råd om hvordan man holder hendene rene og friske når man har eksem:

De som har eksem eller andre hudsykdommer, bør bruke et skånsomme hygieneartikler, i flytende eller fast form, sier dr. Levenberg. “Prøv å unngå visse innholdsstoffer, som sterke såper og parfyme,” sier han. “Det kan irritere huden, og disse pasientene kan være mer utsatt for hudirritasjon og allergi. Han anbefaler dessuten å vaske hendene i lunkent vann, fordi både for kaldt og for varmt vann kan forårsake mer irritert hud.

Det er viktig å tørke hendene etter hver håndvask, fordi mikroorganismer lettere overføres til og fra våte hender enn fra fuktige hender. Dr. Levenberg anbefaler at de som har hudsykdommer, forsiktig klapper huden tørr med et rent håndkle, et papirhåndkle eller om mulig lufttørker hendene. Han sier; “Det er viktig å ikke overtørke hendene og å ikke gni hendene hardt med papir eller håndkle fordi det kan skade huden.”

Etter en lett tørk skal man straks smøre med en fuktighetskrem. Dr. Levenberg anbefaler salve eller krem, som ofte er tykkere og har bedre fuktgivende egenskaper. “Salver og kremer er litt tyngre enn for eksempel lotion og kan derfor være litt bedre når det gjelder å mykgjøre og fukte huden,” sier han.

Ha alltid med deg dine egne håndprodukter

De som har eksem eller andre hudsykdommer, kan med fordel ta med seg rengjøringsmiddel og fuktighetskrem i små reiseflasker når de drar hjemmefra, sier dr. Levenberg. Da er det mulig å holde seg til den rutinen som de og huden deres er vant til.

Men, tilføyer han, når dette ikke er mulig, er det ok å bruke de produktene som er tilgjengelig der du er. “Hvis du har valget mellom å ikke vaske hendene fordi du ikke har ditt eget rengjøringsmiddel tilgjengelig, og å vaske dem med et rengjørinsgmiddel som er tilgjengelig der du er, bør du absolutt vaske hendene, ” sier han. “Da utviser du forsiktighet og gjør det som er best for deg og andre.”

Det er viktig å vaske hendene hyppig og riktig. Akkurat nå, når vi prøver å stanse spredningen av covid-19, er rene hender viktig for alles helse, sier dr. Levenberg. “Det kan redusere riskoen for at du selv blir smittet eller at du sprer smitten til andre, og når du vasker hendene riktig, vil du bevare en sunn hudbarreier,” sier dr. Levenberg. 

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

PP-UNP-NOR-0102