Hvilke plager kan endometriose gi?

Endometriose kan gi smerter, barnløshet og andre plager.
 

Smerter

De kvinnelige kjønnshormoner påvirker livmorslimhinnen med vekst og avstøtning (menstruasjon) hver måned. Samme stimulering skjer av endometriet, men blodet kan ikke komme ut og samler seg derfor i cyster på eggstokken eller for eksempel som små blodcyster under bukhinnen. Dette utløser smerter som ofte følger et spesielt mønster:

  • Smerter ved eggløsning og før- og under menstruasjon.
  • Smerter ved samleie, spesielt ved dype støt. Smertene kan vedvare noen tid etter samleiet. Hos noen kan ubehaget bare være til stede i dagene før menstruasjonen.
  • Smertene kan mer sjeldent være til stede konstant, kanskje med forverring i tiden før menstruasjonen.
  • Endometriose som er lokalisert i området mellom skjeden og endetarmen (rektovaginal endometriose) kan medføre smerter ved avføring.
  • Endometriose på urinblæren kan gi smertefull og evt. hyppig vannlating.

Det er ikke noen klar sammenheng mellom graden av endometriose og symptomene. Store cyster på eggstokkene kan være smertefrie, mens små forandringer kan gi store smerter. Dette paradoks har man ingen sikker forklaring på, men det kan skyldes lokalisasjon eller spesielle egenskaper ved endometriosen. Sykdommen oppfattes som en slags kronisk betennelsestilstand. Sammenvoksninger mellom organer er en vanlig komplikasjon i utbredte tilfeller og etter operasjon, og det kan forklare tarmsymptomene.
 

Barnløshet

Ca 30-40 % av de som har endometriose kan få problemer med å bli gravide. Vi har ikke noen fullgod forklaring på hvorfor endometriose kan medføre barnløshet, men én teori er at det er et ’ugunstig’ miljø i bekkenet der forplantningen finner sted.
 

Andre plager

Endometriose andre steder i kroppen kan medføre ulike symptomer avhengig av lokalisasjonen. Ofte kan de ha syklisk variasjon.

  • Avføringsforstyrrelser (diaré og/eller forstoppelse)
  • Diffust ubehag i magen, for eksempel med oppblåsthet
  • Smerter som vedvarer over lengre tid og som kan medføre kronisk tretthet, søvnforstyrrelser og endret appetitt.

 

Tekst og bilder er hentet fra brosjyren ”Endometriose” utarbeidet av førsteamanuensis dr.med. Mette Haase Moen.


Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell