Hvordan oppstår endometriose?

Det finnes flere teorier om hvordan endometriose oppstår.

Implantasjonsteorien forklarer at livmorslimhinnen som avstøtes ved menstruasjon kan finne vei gjennom egglederen og ut i bukhulen hvor den kan feste seg på bukhinne, eggstokker eller tarm (se figur 2). Slik blødning er vanlig hos de fleste kvinner, men bare et fåtall utvikler endometriose. Feil ved immunapparatet eller stor menstruasjonsblødning gjennom egglederne kan føre til at kroppen ikke er i stand til å ødelegge det som er kommet på avveier. For at cellene skal kunne vokse på unormale steder i kroppen må de ha tilførsel av hormoner, spesielt østrogen, det kvinnelige kjønnshormonet.
 

Figur 2: Implantasjonsteorien

Implantasjonsteorien - slik oppstår endometriose
 

En annen teori, metaplasiteorien, bygger på at normalt vev kan omdannes til livmorslimhinne. Det forklarer at endometriose kan oppstå utenfor bukhulen, for eksempel i lungene. Transportteorien går ut på at livmorslimhinneceller kan føres med blod eller lymfe for å slå seg ned på fjernere steder i kroppen.

Hva er endometriose?

 

Tekst og bilder er hentet fra brosjyren ”Endometriose” utarbeidet av førsteamanuensis dr.med. Mette Haase Moen.


Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell