Kolesterol

Høyt kolesterolnivå øker risikoen for hjerteinfarkt og andre karsykdommer

Risikoen for hjerteinfarkt og angina pectoris og andre åreforkalkningssykdommer øker gradvis med økende kolesterolnivå. Åtte av ti menn og seks av ti middelaldrende kvinner har kolesterol over anbefalt verdi på 5 mmol/l, viser helseundersøkelser.

Kjenner du til risikofaktorer for høyt kolesterol? Se film.


Hvor høye nivåer man har av kolesterol og andre fettstoffer er avhengig av arveanlegg og av hva man spiser. Høyt inntak av mettet fett fra kjøtt og meieriprodukter kan medføre at blodets kolesterolverdier øker. Noen mennesker har arvelig høyt LDL-kolesterol, og har dermed høyere risiko for hjerte- og karsykdom enn andre. Fet og sukkerholdig mat, alkohol og overvekt, kan føre til økte triglyserider i blodet.


Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell