Hva er impotens

Den medisinske betegnelsen for impotens er erektil dysfunksjon. Ereksjonsforstyrrelse eller ereksjonsproblem er også vanlige betegnelser på begrepet impotens.

Erektil dysfunksjon er en vedvarende manglende evne til å få eller opprettholde en ereksjon som er god nok til å gjennomføre et samleie.

Impotens kan være tilfeldig og forbigående og påvirket av forskjellige ytre faktorer som virker inn på mannens liv. For eksempel kan stress eller forbigående depresjon ha stor innvirkning både på seksuell lyst og -evne. Dersom ereksjonsproblemet vedvarer kan ereksjonssvikten være et symptom på underliggende sykdom. Flere vanlige lidelser kan forårsake erektil dysfunksjon.
Det at ereksjonen svikter skyldes normalt ikke manglende følelser, lyst eller kjærlighet. Det betyr heller ikke at du ikke er i stand til å få orgasme, utløsning og barn. Til tross for dette er det ikke uvanlig at erektil dysfunksjon fører til uheldige spenninger i et parforhold.

Tilstanden rammer 5% av alle 40-åringer, 10% av 50-åringene og 20-25% av de over 65 år. Det finnes studier som viser langt høyere forekomst av erektil dysfunksjon.


Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell