Bekhterevs sykdom

Om Bekhterevs sykdom

Bekhterevs sykdom eller AS (Ankyloserende Spondylitt) er en kronisk (vedvarende) og progressiv (tiltakende) revmatisk sykdom som reduserer bevegelighet i bekken og ryggrad.

Sykdommen kategoriseres som en autoimmun sykdom og er mest kjent for å gi en stiv og meget fremoverlent ryggrad (ofte kalt bambus kolumna), men med dagens vitenskap om riktig behandling er dette et sjeldent utfall.
Sykdommen angriper i varierende grad, men de aller fleste kan holde sykdommen under kontroll ved å få riktig behandling.

I Norge er det vanligst å kalle sykdommen Bekhterevs sykdom.
I England og USA er det vanligst å bruke betegnelsen ´Ankylosing Spondylitis´ eller forkortelsen AS.

Ankyloserende Spondylitt er et medisinsk uttrykk som forklarer hva sykdommen går ut på - at ryggen stivner.

Ankyloserende betyr ´å forene´ eller ´å smelte sammen.´ Spondylitt betyr inflammasjon (betennelse) av ryggraden og de tilhørende senefestene. Bekhterevs sykdom betyr derfor at ryggraden stivner på grunn av inflammasjon, som kan gi forbeninger.  
 

Det er fortsatt ukjent hva som forårsaker Bekhterevs sykdom.

Man vet at Bekhterevs sykdom ikke er arvelig men at man er arvelig disponert for å få sykdommen. 95% av alle som blir diagnostisert med Bekhterevs sykdom, har antigenet HLA-B27.

10% av befolkningen i Sør-Norge har dette antigenet, i Nord-Norge er det ca. 16% og av samer er det ca. 25%. Det høres mye ut, men bare 1 av 20 som har antigenet, utvikler Bekhterev – det vil si 5%.

Man tror at en bakterie eller virusinfeksjon kan trigge utvikling av Bekhterevs hos en person som er disponert for sykdommen – kanskje spesielt en som har antigenet HLA-B27.
Det er også slik at hvis man har en autoimmun sykdom kan man være disponert for å få flere. For eksempel kan man se at en del personer kan ha autoimmune tarmsykdommer som ulscurøs colitt eller Morbus Chron samtidig med Bekhterevs, eventuelt autoimmun skjoldbruskkjertelsykdom (tyroiditt).
 

Autoimmun sykdom

Bekhterevs sykdom kategoriseres som en autoimmun sykdom - men hva er det?

Når kroppen blir angrepet av en infeksjon fra bakterie eller virus danner immunforsvaret antistoffer som angriper infeksjonen. Ved autoimmune sykdommer vil det si at kroppen av ukjent årsak begynner å danne antistoffer som angriper seg selv.

Bekhterevs sykdom angriper for det meste senefestene (der senene fester seg til skjelett også kalt entesene) i bekken, ryggrad og bryst, men kan også angripe andre ledd og en sjelden gang indre organer.
 

Forbeninger

Det er en rekke symptomer som forårsakes av Bekhterevs. Mange av disse symptomene kan også ligne på eller være forårsaket av andre tilstander. Symptomene vil variere fra person til person og over tid.

Hovedsymptomet for Bekhterevs sykdom  er smerter i korsryggen, dette symptomet finner man hos nesten alle personer med Bekhterev. Det som er vanlig med smertene og stivheten som oppleves er at de lindres ved bevegelse, men blir verre når man er i ro.

Det er typisk med mye smerter og spesielt stivhet etter at man har sovet. Disse smertene kan vare fra minst 30 minutter og opp til flere timer, og avta i løpet av dagen. Det er ikke uvanlig å våkne opp i andre halvdel av natten på grunn av smerter i ryggen og måtte stå opp og "gå seg til."
Det vil være perioder når stivheten er verre enn vanlig. Dette er veldig individuelt, men periodene kan vare i alt fra uker til måneder men andre ganger skifte nesten fra dag til dag.

Allmennsymptomer kan også forårsakes av Bekhterevs, som for eksempel, tretthet, feber, svetting om natten, dårlig appetitt og vekttap.
 

Bekhterevs er en sykdom som vanligvis blir gradvis forverret og varer livet ut.

I begynnelsen av sykdomsforløpet merkes stivhet og smerter i korsryggen. I de fleste tilfeller sprer sykdommen seg og gir smerter og stivhet oppover i ryggsøylen.

Den kan også spre seg til bryst, skuldre og nakke. I noen tilfeller (ca 10%) vil den også spre seg til det man kaller perifere ledd som hofter, knær og føtter. Det er vanligere at de store leddene blir angrepet, enn de små.

Hos noen forblir sykdommen kun i iliosakralleddene som ligger bak i bekkenet. men i løpet av livet vil mange bli angrepet i brystet og nakkedelen av ryggen.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg er det vanlig at korsryggen blir stivere og at øvre del av ryggen blir noe krummet. Hvis brystkassen angripes kan smertene noen ganger forveksles med hjertekramper (angina pectoris) og som oftest vil omkretsen av brystet ved inn- og utpust bli redusert.

Senere i sykdomsforløpet kan det oppstå forbeninger som kan føre til total stivhet i bekken og rygg. Periodene med stivhet og smerter vil vare i lengre perioder.

I de fleste tilfeller vil sykdommen bli verre med tid. Samtidig er det naturlig at etter hvert som kroppen vår eldes, kan visse symptomer som en ung kropp kunne beherske, bli vanskeligere for en eldre kropp å håndtere. Dette vil variere veldig fra person til person og i forhold til hvor aktiv man har holdt seg.  
 

Langtidsutsikter

De som utvikler Bekhterevs sykdom vil ha sykdommen livet ut og den kan bli verre etter hvert som man blir eldre.

De fleste vil dog kunne fortsette å jobbe og leve et normalt liv med riktig behandling og trening. Det som vanligvis skjer når man blir eldre er at korsryggen stivner på grunn av ny beindannelse. Dette kan også skje med den øvre delen av ryggen og nakken.
Uten holdningskorrigerende trening og øvelser kan man få merkbar krumming i øverste delen av ryggen.

Gjennom hele livet vil man vanligvis oppleve perioder av lite eller mye smerter og stivhet som kan vare i flere uker eller måneder av gangen. Noen kan få varige plager eller bli vedvarende stive i hele eller deler av ryggen. I disse tilfellene er det vanlig at noen personer blir arbeidsuføre. 

Komplikasjoner som kan oppstå ved Ankyloserende Spondylitt er at andre deler av kroppen blir angrepet og dette kan være både andre ledd og indre organer. Man kan også få benskjørhet. Når organer blir angrepet er det hovedsaklig øyne, lunger og hjertet

Komplikasjoner 

Komplikasjoner som kan oppstå ved Bekhterevs sykdom er at andre deler av kroppen blir angrepet og dette kan være både andre ledd og indre organer.

Man kan også få benskjørhet. Etter hvert som sykdommen utvikler seg kan andre store ledd som knær, ankler, bryst rygg og nakke angripes i tillegg til bekkenet og ryggsøylen. Når organer blir angrepet er det hovedsaklig øyne, lunger og hjertet.
 

Regnbuehinnebetennelse (iridocyklitt)

25% av personer med Bekhterevs kan utvikle regnbuehinnebetennelse (iridocyklitt) noen ganger i livet.

Dette merkes som oftest ved smerte og rødhet i øyet, i tillegg blir man lyssky og får tåreflod. Det er viktig å få rask behandling og alltid informere legen som behandler deg om at du har Bekhterevs sykdom.
 

Øyekatarr (konjunktivitt)

Øyekatarr kan man se litt oftere hos personer med Bekhterev enn hos friske.

Det er vanlig å få dette ved bakterie-infeksjon, men det kan også oppstå av revmatiske årsaker.
 

Benskjørhet (osteoporose)

Det viser seg at ganske mange, selv relativt unge mennesker kan utvikle benskjørhet (osteoporose) på grunn av  Bekhterevs sykdom.
 

Sjeldne, alvorlige komplikasjoner

Lunge

Bekhterevs sykdom  kan i noen sjeldne tilfeller gi lungefibrose som betyr at vevet i lungene omdannes til et slags bindevev og mister litt av elastisiteten sin. Pustekapasiteten kan bli dårligere og forverres også ved samtidig røyking.

Hvis leddene i brystet blir betente kan det gjøre det smertefullt å hoste, nyse, gjespe eller å trekke pusten dypt. I de fleste tilfeller kan man forbedre disse symptomene ved jevnlige pusteøvelser.

Noen sier at Bekhterevs kan gi større sjanse for å få lungebetennelse, men det er bare i svært sjeldne tilfeller hvor man har fått så stor tilstiving i brystkassen at man ikke får luftet ordentlig ut.
 

Hjerte

Hos noen svært få pasienter kan man etter mange års aktiv sykdom utvikle forandringer på hjerteklaffene som igjen kan gi en form for hjertesvikt. Noen kan også få uregelmessig hjerterytme. Dette vil kunne oppdages ved at legen tar pulsen og måler blodtrykk og lytter på hjertet.
 

Nyre

Selv om det regnes å være svært sjelden i våre dager, kan man ved langvarig høy sykdomsaktivitet utvikle amyloidose. Amyloid er et eggehvitestoff som kan avleires i forskjellige organer, blant annet i nyrene og gir da nedsatt nyrefunksjon.
 

Ryggmarg

I svært sjeldne tilfeller kan man få skade av ryggmarg eller nerverøtter i ryggen. Dette kan skje spesielt hvis man får stor krumming i nakken eller i øvre del av ryggen og i tillegg har benskjørhet, slik at man lettere kan få brudd i ryggvirvlene.
 

Cauda Equina Syndrom

Noen svært få kan også få såkalt cauda equina syndrom med svakhet i bena og manglende kontroll av blære og tarm – dette skyldes press på nedre del av ryggmargen. Man vet ikke helt hva grunnen til dette er.

 


Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell