Ulcerøs kolitt

Hva er ulcerøs kolitt?
Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom i endetarm og tykktarm. Sykdommen forårsaker betennelse og sår i tykktarmens slimhinne, oftest i siste del av tykktarmen og i endetarmen. Betennelsen fører til at tykktarmen tømmer seg oftere og forårsaker diaré, samtidig som at sårene i slimhinnen gir blødning og produserer puss og slim.

Det er usikkert hva som forårsaker ulcerøs kolitt, men man tror at det er en kombinasjon av arvelige faktorer og miljøfaktorer.

Ulcerøs kolitt forekommer gjennomsnittlig hos 2-3 av 1000 personer. Antall nye tilfeller per år er ca. 14 per 100.000 i Norge.

Sykdommen rammer menn og kvinner i like stor grad. Ulcerøs kolitt kan oppstå i hvilken som helst alder, men utvikles oftest hos personer i alderen 15 til 40 år.

Ulcerøs kolitt er en av sykdommene som går under samlebetegnelsen inflammatorisk tarmsykdom, på engelsk kalt inflammatory bowel disease (IBD). Crohns sykdom er en annen sykdom i denne gruppen.


Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell