Angina pectoris (hjertekrampe)

Hjertekrampe skyldes at hjertemuskelen får for lite oksygen i forhold til behovet og oppleves oftest som smerter i brystet

Hjertekrampe skyldes at hjertemuskelen får for lite oksygen i forhold til behovet og oppleves oftest som smerter i brystet

Angina pectoris kjennes oftest som en trykkende, klemmende, sammensnørende eller sviende fornemmelse eller smerte bak brystbenet. Smerten kan stråle opp mot halsen eller kjeven, ut i venstre arm, noen ganger i begge armene eller bak i ryggen.

Smerten kan i sjeldne tilfeller sitte bare i halsgropen eller i en arm. Noen opplever tung pust eller en generell kraftløshet i stedet for eller sammen med brystsmerter. Det er ikke uvanlig at symptomene er mindre tydelige og annerledes hos kvinner enn hos menn. Kvinner kan for eksempel oppleve symptomer som tretthet, kortpustethet og kvalme.

Åreforkalkning, ofte kalt aterosklerose er ofte årsaken til den manglende blodtilførselen til hjertet. Aterosklerose er forårsaket av fettavleiringer i blodåreveggen. Andre årsaker kan være høyt blodtrykk, diabetes, røyking, alder (risiko for hjerteproblemer øker med alder), kjønn (menn mer utsatt), arv.

 

Utløsende faktorer
 Fysiske anstrengelser og psykiske påkjenninger er det som først og fremst utløser smertene hos personer med angina pectoris. Disse smertene utløses lettere i begynnelsen av en anstrengelse, i kulde eller like etter et måltid. For personer med angina pectoris er det viktig med en oppvarmingsperiode før man går i gang med fysisk aktivitet, særlig etter måltider og når det er kaldt ute.

Psykiske påkjenninger som angst, tidspress og aggresjon kan også utløse angina pectoris. Angina pectoris kan også  i alvorlige tilfeller forekomme i hvile. I slike tilfeller kan symptomene forverres bare ved å gå over gulvet. Hvis du har hatt angina ved anstrengelse i lengre tid, og plutselig begynner å få smerter når du hviler, eller ved minimale anstrengelser, har du fått en ustabil angina pectoris. Denne situasjonen krever rask utredning og behandling.

 

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

PP-GEP-NOR-0864