Symptomer på blodpropp

Symptomer på blodpropp i venene (venøs trombose) kan være:
  • Ømhet eller smerter i ben eller armer 
  • Varmefølelse 
  • Hevelse i lår, bein eller armer
  • Tyngdefølelse 
 
Symptomer på blodpropp i lungene kan være: 
  • Plutselig anfall av åndenød
  • Smertefullt å puste 
  • Hoste
 
Symptomene kan også skyldes andre årsaker, og det kan også være andre symptomer.


Om blodpropp i venene (venøs trombose)

En blodpropp i venene blokkerer blodtilførselen
En blodpropp i venene er en propp i de dype venene (blodkar) som sender blodet i kroppen tilbake til hjertet. De største venene ligger i de dype musklene i armene, bena og bekkenet.
 
Dersom man får en blodpropp i en av de store venene, kan blodproppen redusere eller stanse blodgjennomstrømningen. Blodet kan ikke strømme tilbake til hjertet som det pleier, og vil hope seg opp. Vevet i området som er rammet kan derfor bli smertefullt, rødt og hovent. En blodpropp i en av de store venene kan løsne og bevege seg inn i lungekretsløpet. Hvis det er en blodpropp i lungene, kan derfor blodsirkulasjonen til en del av lungene bli fullstendig eller delvis blokkert. 
 
Blodpropp i beina er vanligst 
En blodpropp i beina er den vanligste formen for blodpropp i venene. I noen tilfeller løsner imidlertid blodproppen og blir transportert via blodsirkulasjonen til lungene der den fester seg. Dette er en blodpropp i en lunge, noe som kan være livstruende. 
 
Forskjellen mellom en blodpropp i venene (venøs trombose) og en blodpropp i arteriene (arteriell trombose)
En blodpropp i venene (venøs trombose) hindrer blodet i å strømme tilbake til hjertet, mens en blodpropp i arteriene (arteriell trombose) hindrer blodtilførselen i blodkar som forsyner de enkelte delene av kroppen med blod.  
 
Blodpropp
Blodpropp i vener og i arterier
 
Blodpropper i vener (venøs trombose) og i arterier (arteriell trombose) kan forekomme i alle kroppens blodkar, men de gir forskjellige symptomer. En blodpropp i venene (venøs trombose) forekommer oftest i beina, mens blodpropper i arteriene (arteriell trombose) er vanligst i hjertet eller hjernen.