Hva forårsaker Bekhterevs sykdom?1,2

Det er fortsatt ukjent hva som forårsaker Bekhterevs sykdom.

Man vet at Bekhterevs sykdom har en arvelig komponent, det er 95 % av alle som blir diagnostisert med Bekhterevs sykdom, har antigenet HLA-B27, men testen verken utelukker eller verifiserer sykdommen, da over 90 % av alle som er HLA-B27 positive aldri vil utvikle Bekhhterev.

Tilstanden er hyppigere hos menn enn hos kvinner og i underkant av 1 % av befolkningen har Bekhterevs sykdom.

Man tror at en bakterie eller virusinfeksjon kan trigge utvikling av Bekhterevs hos en person som er disponert for sykdommen.

Det er også slik at om man har en autoimmun sykdom kan man være disponert for å få flere. For eksempel kan kan noen personer ha psoriasis, betennelser i øyne og betennelse i tarm samtidig med Bekhterevs sykdom.

Autoimmun sykdom

Bekhterevs sykdom kategoriseres som en autoimmun sykdom - men hva er det?

Når kroppen blir angrepet av en infeksjon fra bakterie eller virus danner immunforsvaret antistoffer som angriper infeksjonen. Ved autoimmune sykdommer begynner immunsystemet å danne antistoffer som angriper eget vev.

Bekhterevs sykdom angriper for det meste senefestene i bekken, ryggrad og bryst, men kan også angripe andre ledd og en sjelden gang indre organer

Forbeninger

Det er en rekke symptomer som forårsakes av Bekhterevs. Mange av disse symptomene kan også ligne på, eller være forårsaket av andre tilstander. Symptomene vil variere fra person til person og over tid.

Hovedsymptomet for Bekhterevs sykdom er smerter i korsryggen, dette symptomet finner man hos nesten alle personer diagnostisert med Bekhterev. Det er vanlig at smerte og stivhet oppleves å lindres ved bevegelse, men blir verre når en er i ro.

Det er typisk å oppleve smerter og spesielt stivhet etter at man har sovet. Disse smertene kan vare fra 30 minutter og opp til flere timer, og avta i løpet av dagen. Det er ikke uvanlig å våkne opp i andre halvdel av natten på grunn av smerter i ryggen og måtte stå opp og "gå seg til."

Det kan være perioder når stivheten oppleves verre enn vanlig. Dette er veldig individuelt, men periodene kan vare i alt fra uker til måneder - andre ganger kan det oppleves å skifte nesten fra dag til dag.

Allmennsymptomer kan også påvirkes av Bekhterevs, som for eksempel, tretthet, feber, svetting om natten, dårlig appetitt og vekttap.

Bekhterevs er en sykdom som vanligvis øker i omfang og varer livet ut

I begynnelsen av sykdomsforløpet er det vanlig med stivhet og smerter i korsryggen. I de fleste tilfeller vil sykdommen spre seg og gi smerter og stivhet oppover i ryggsøylen.

Hos noen forblir sykdommen kun i iliosakralleddene som ligger bak i bekkenet,men i løpet av livet vil mange bli angrepet i brystet og nakkedelen av ryggen.

Den kan også spre seg til bryst, skuldre og nakke. I noen tilfeller vil den også spre seg til det man kaller perifere ledd som hofter, knær og føtter. Det er vanligere at de store leddene blir angrepet, enn de små.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg er det vanlig at korsryggen blir stivere og at øvre del av ryggen blir noe krummet. Hvis brystkassen angripes kan smertene noen ganger forveksles med hjertekramper (angina pectoris) og som oftest vil omkretsen av brystet ved inn- og utpust bli redusert.

Senere i sykdomsforløpet kan det oppstå forbeninger som kan føre til total stivhet i bekken og rygg. Periodene med stivhet og smerter vil vare i lengre perioder.

I de fleste tilfeller vil sykdommen utvikle seg over tid. Samtidig er det naturlig at etter hvert som kroppen vår eldes, kan visse symptomer som en ung kropp kunne beherske, bli vanskeligere for en eldre kropp å håndtere. Dette vil variere veldig fra person til person og i forhold til hvor aktiv man har holdt seg. 

Langtidsutsikter

De som utvikler Bekhterevs vil ha sykdommen livet ut og vanligvis vil den utvikle seg etter hvert som man blir eldre.

De fleste vil fortsette å jobbe og leve et så normalt liv som mulig med riktig behandling og trening. Uten holdningskorrigerende trening og øvelser kan man få merkbar krumming i øverste delen av ryggen. Når en eldes med Bektherev vil vanligvis korsryggen stivne på grunn av ny beindannelse. Dette kan også skje med den øvre delen av ryggen og nakken.

Det er vanlig med perioder hvor det er lite eller mye smerter og stivhet, slike perioder kan vare i flere uker eller måneder av gangen. Noen kan få varige plager eller bli vedvarende stive i hele eller deler av ryggen. I slike tilfeller kan noen oppleve å bli arbeidsufør.


Komplikasjoner som kan oppstå ved Ankyloserende Spondylitt er at andre deler av kroppen blir angrepet og dette kan være både andre ledd og indre organer. Man kan også få benskjørhet. Når organer blir angrepet er det hovedsaklig øyne, lunger og hjertet

Komplikasjoner3,4 

Komplikasjoner som kan oppstå ved Bekhterevs sykdom er at andre deler av kroppen blir angrepet og dette kan være både andre ledd og indre organer.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg kan andre store ledd som knær, ankler, bryst rygg og nakke angripes i tillegg til bekkenet og ryggsøylen. Når organer blir angrepet er det hovedsakelig øyne, lunger, tarm og/eller hjertet.

Regnbuehinnebetennelse (iridocyklitt)

25% av personer med Bekhterevs kan utvikle regnbuehinnebetennelse (iridocyklitt) noen ganger i livet. 

Dette merkes som oftest ved smerte og rødhet i øyet, i tillegg blir man lyssky og får tåreflod. Det er viktig å raskt  informere legen om at du har Bekhterevs sykdom ved mistanke om iridocyklitt.  

Øyekatarr (konjunktivitt)

Øyekatarr kan man se litt oftere hos personer med Bekhterev enn hos friske.

Vanligste årsak er bakterieinfeksjon, men det kan også oppstå av revmatiske årsaker.  

Benskjørhet (osteoporose)

Det viser seg at ganske mange, selv relativt unge mennesker kan utvikle benskjørhet (osteoporose) på grunn av Bekhterevs sykdom.  

Sjeldne, alvorlige komplikasjoner1,4

Lunge
Bekhterevs sykdom kan i noen sjeldne tilfeller gi lungefibrose som betyr at vevet i lungene omdannes til et slags bindevev og mister litt av elastisiteten sin. Pustekapasiteten kan bli dårligere. .

Hvis leddene i brystet blir betente kan det gjøre det smertefullt å hoste, nyse, gjespe eller å trekke pusten dypt. I de fleste tilfeller kan man forbedre disse symptomene ved jevnlige pusteøvelser.
Noen sier at Bekhterevs kan gi større sjanse for å få lungebetennelse, men det er bare i svært sjeldne tilfeller hvor man har fått så stor tilstiving i brystkassen at man ikke får luftet ordentlig ut.

Hjerte
Hos noen svært få pasienter kan man etter mange års aktiv sykdom utvikle forandringer på hjerteklaffene som igjen kan gi en form for hjertesvikt. Noen kan også få uregelmessig hjerterytme. Dette vil kunne oppdages ved at legen tar pulsen, måler blodtrykk og lytter på hjertet.  

Nyre
Selv om det regnes å være svært sjelden i våre dager, kan man ved langvarig høy sykdomsaktivitet utvikle amyloidose. Amyloid er et eggehvitestoff som kan avleires i forskjellige organer, blant annet i nyrene og gir da nedsatt nyrefunksjon.  

Ryggmarg
I svært sjeldne tilfeller kan man få skade av ryggmarg eller nerverøtter i ryggen. Dette kan skje spesielt hvis man får stor krumming i nakken eller i øvre del av ryggen og i tillegg har benskjørhet, slik at man lettere kan få brudd i ryggvirvlene.  

Cauda Equina Syndrom
Noen svært få kan også få såkalt cauda equina syndrom med svakhet i bena og manglende kontroll av blære og tarm – dette skyldes press på nedre del av ryggmargen. Man vet ikke helt hva grunnen til dette er.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Referanser:

1. Norsk elektronisk legehåndbok https://legehandboka.no/ (lest 24.09.2019), 2. Spondyloartrittforbundet, https://www.spondylitten.no/ (lest 24.09.2019), 3. Désirée van der Heijde, Sofia Ramiro, Robert Landewé et al. 2016 update of the ASAS-EULAR management recommendations for axial spondyloarthritisAnn Rheum Dis 2017;76:978–991, 4. Carmen Stolwijk, Astrid van Tubergen, José Dionisio Castillo-Ortiz et al. Prevalence of extra-articular manifestations in patients with ankylosing spondylitis: a systematic review and meta-analysisAnn Rheum Dis 2015;74:65–73

PP-INP-NOR-0011