Hva skjer når ryggen stivner?1,2

Inflammasjonen forårsaket av Bekhterevs sykdom manifesterer seg der hvor sener eller ligamenter fester seg til bein i de store leddene, bekkenet og ryggsøylen.

Inflammasjonen forårsaket av Ankyloserende Spondylitt manifesterer seg der hvor sener eller ligamenter fester seg til bein i de store leddene, bekkenet og ryggsøylen
Denne inflammasjonen fører til erosjon (forvitring) av beinet der sener eller ligamenter er festet. Kroppen leger denne erosjonen ved å danne nytt bein.
Det nye beinet som dannes er ikke like fleksibelt fordi det gror bein der det ikke skal være det.

Leddene kan da bli helt avstivet og ubevegelige, men sjansene for dette minsker betraktelig med tidlig diagnose, riktig behandling og trening.
 

Hvilke områder rammes?

De vanligste områdene som rammes av smerter og stivhet er bekkenet og setemuskulaturen, brystet og ryggsøylen. Smertene kan ofte ligne på isjas med utstrålende smerter ned i beina, men sjelden lengre enn til knærne.

Noen blir også rammet av revmatiske betennelser i andre ledd – som oftest hofteleddene, men også andre ledd og da først og fremst de store leddene.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Referanser:

1. Norsk elektronisk legehåndbok https://legehandboka.no/ (lest 24.09.2019), 2. Spondyloartrittforbundet, https://www.spondylitten.no/ (lest 24.09.2019)

PP-INP-NOR-0011