Symptomer ved Bekhterevs sykdom1,2

Det er en rekke symptomer som forårsakes av Bekhterevs sykdom. Mange av disse symptomene kan også ligne på eller være forårsaket av andre tilstander. Symptomer varierer fra person til person og over tid.

Hovedsymptomet for Bekhterevs er smerter i korsryggen, dette symptomet finner man hos nesten alle personer med Bekhterevs. Det som er vanlig med smertene og stivheten som oppleves, er at de lindres ved bevegelse men blir verre når man er i ro. Det er typisk med mye smerter og spesielt stivhet etter at man har sovet. Disse smertene kan vare fra minst 30 minutter og opp til flere timer, og avta i løpet av dagen. Det er ikke uvanlig å våkne opp i andre halvdel av natten på grunn av smerter i ryggen og måtte stå opp og "gå seg til."

De vanligste områdene som rammes av smerter og stivhet er bekkenet og setemuskulaturen, brystet og ryggsøylen. Smertene kan ofte ligne på isjas med utstrålende smerter ned i beina, men sjelden lengre enn til knærne. Noen blir også rammet av revmatiske betennelser i andre ledd – som oftest hofteleddene, men også andre ledd og da først og fremst de store leddene.

Det vil være perioder når stivheten er verre enn vanlig. Dette er veldig individuelt, men periodene kan vare i alt fra uker til måneder men andre ganger skifte nesten fra dag til dag.

Allmennsymptomer kan også forårsakes av Bekhterevs sykdom, som for eksempel, tretthet, feber, svetting om natten, dårlig appetitt og vekttap.

Andre tilstander som kan ligne på Bekhterevs sykdom1,2

Det er mange andre tilstander som har lignende symptomer som Bekhterevs sykdom.

Disse tilstandene kan for eksempel være, leddslitasje, lumbago/isjias, psoriasisleddgikt med ryggsymptomer, andre leddsykdommer eller andre revmatiske sykdommer.
 

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Referanser:

1. Désirée van der Heijde, Sofia Ramiro, Robert Landewé et al. 2016 update of the ASAS-EULAR management recommendations for axial spondyloarthritisAnn Rheum Dis 2017;76:978–991, 2. Carmen Stolwijk, Astrid van Tubergen, José Dionisio Castillo-Ortiz et al. Prevalence of extra-articular manifestations in patients with ankylosing spondylitis: a systematic review and meta-analysisAnn Rheum Dis 2015;74:65–73

PP-INP-NOR-0011