Dyp venetrombose (DVT)

Hvor oppstår dyp venetrombose?

Dersom du får en blodpropp i en av de store venene, kan blodproppen redusere eller stanse blodgjennomstrømningen. Blodet kan ikke strømme tilbake til hjertet som det pleier, og vil hope seg opp. Vevet i området som er rammet kan derfor bli smertefullt, rødt og hovent. En blodpropp i en av de store venene kan løsne og bevege seg inn i lungekretsløpet. Det kan utvikle seg til en livstruende situasjon.

Hva er dyp venetrombose (DVT) og lungeemboli?

PP-GEP-NOR-0488

Risikofaktorer for DVT og lungeemboli

PP-GEP-NOR-0489

Blodproppdannelse i dype vener (DVT) og lungeemboli?

PP-GEP-NOR-0001

 

Vener er blodårer som blant annet ligger dypt inne i armer og bein. Det er disse blodårene som fører blodet fra kroppen, tilbake til hjertet. Hvis en av de store venene tettes igjen av en blodpropp, kommer ikke blodet så fort frem til hjertet som ellers. Blodet kan finne andre veier å gå, men det går saktere. Armen eller beinet hovner dermed opp, fordi blodet blir liggende å vente på å komme fram. Armen eller beinet bli rødt og vondt. Slik blodpropp kalles dyp venetrombose.

Dyp venetrombose kommer oftest i leggen. Noen ganger finner blodet raskt fram til andre vener, og armen eller beinet blir ikke hovent. Da kan man ikke vite at man har en dyp venetrombose. I sjeldne tilfeller kan blodproppen løsne fra blodåreveggen og vandre i blodet, en tilstand kalt venøs tromboemboli (VTE).

 

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

PP-GEP-NOR-0859