Hvorfor øker kreft risikoen for blodpropp i venene?

Blodpropp i venene (venøs trombose) kan være direkte forårsaket av kreftsykdom.

Dette skyldes:
 

Kreftsykdom

Kreftsykdommen kan forårsake høyt antall blodplater og ulike proteiner som kan føre til at blodet koagulerer og danner blodpropper i venene. Noen typer kreft har særlig høy risiko for å utvikle blodpropp i venene (venøs trombose), blant annet bukspyttkjertelkreft, kolorektal kreft, magekreft, eggstokkreft og livmorkreft.

Etter operasjon

En kirurgisk operasjon kan skade veggene i blodkarene. Dette påvirker blodstrømmen, og dermed også risikoen for blodpropp. På samme måte kan inaktivitet etter en operasjon kombinert med langvarig sengeleie eller rolig hvile i en stol i mange timer per dag, øke risikoen for blodpropp i venene (venøs trombose).

Behandling

Kreftbehandling kan føre til økt risiko for blodpropp i venene (venøs trombose), siden både kjemoterapi og visse former for hormonbehandling øker risikoen. Derfor avhenger risikoen for å utvikle blodpropp i venene (venøs trombose) av hvilken type behandling man får. Spør legen om råd.

Lite aktivitet

Kreft kan svekke kroppen og ofte redusere energinivåene. Blodsirkulasjonen forverres når man hviler rolig i en stol eller i sengen i lengre perioder. Forsøk å gjøre regelmessige øvelser og annen fysisk aktivitet – bare det å være i bevegelse, har positiv effekt. Det er viktig å bruke benmuskulaturen så mye som mulig. Derfor bør man gjøre leggøvelser ofte.

 
Se film om risikofaktorer for DVT og lungeemboli

Her finnes en rekke forskjellige øvelser som kan hjelpe til med å sette i gang blodsirkulasjonen.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

PP-GEP-NOR-0859