Hvorfor øker kreft risikoen for blodpropp i venene?

Blodpropp i venene (venøs trombose) kan være direkte forårsaket av kreftsykdom.

Dette skyldes:

Kreftsykdom:

Kreftsykdommen kan forårsake høyt antall blodplater og ulike proteiner som kan føre til at blodet koagulerer og danner blodpropper i venene. Noen typer kreft har særlig høy risiko for å utvikle blodpropp i venene (venøs trombose), blant annet bukspyttkjertelkreft, kolorektal kreft, magekreft, eggstokkreft og livmorkreft.

Etter operasjon:

En kirurgisk operasjon kan skade veggene i blodkarene. Dette påvirker blodstrømmen, og dermed også risikoen for blodpropp. På samme måte kan inaktivitet etter en operasjon kombinert med langvarig sengeleie eller rolig hvile i en stol i mange timer per dag, øke risikoen for blodpropp i venene (venøs trombose).

Behandling:

Kreftbehandling kan føre til økt risiko for blodpropp i venene (venøs trombose), siden både kjemoterapi og visse former for hormonbehandling øker risikoen. Derfor avhenger risikoen for å utvikle blodpropp i venene (venøs trombose) av hvilken type behandling man får. Spør legen om råd.

Lite aktivitet:

Kreft kan svekke kroppen og ofte redusere energinivåene. Blodsirkulasjonen forverres når man hviler rolig i en stol eller i sengen i lengre perioder. Forsøk å gjøre regelmessige øvelser og annen fysisk aktivitet – bare det å være i bevegelse, har positiv effekt. Det er viktig å bruke benmuskulaturen så mye som mulig. Derfor bør man gjøre leggøvelser ofte.

Her finnes en rekke forskjellige øvelser som kan hjelpe til med å sette i gang blodsirkulasjonen.

 

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

PP-GIP-NOR-0491