Behandling av lungebetennelse

Som regel kan legen avgjøre om du har lungebetennelse basert på din sykdomshistorie/dine symptomer, ved å lytte på lungene dine, og en blodprøve som heter CRP. I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt å ta et røntgenbilde av lungene for å være helt sikker.

Er det mistanke om at du har mykoplasma-lungebetennelse gjøres det ofte en laboratorieprøve av slim fra den bakre del av halsen.

Lungebetennelse skal alltid legebehandles, og hvis lungebetennelsen er forårsaket av bakterier skal du behandles med antibiotika. Behandlingstiden kan variere, men vanligvis holder det med én uke, og du blir sannsynligvis sykemeldt for å hvile.

Hvor lang tid det tar før du blir helt frisk avhenger av helsetilstanden din før du ble syk. Normalt tar det en måneds tid når lungebetennelsen er behandlet med antibiotika. Du kan likevel hoste og kjenne deg trøtt og sliten ennå en stund til.

Hvis det er virus som er årsaken finnes det ingen medisinsk behandling, men heldigvis er en virusinfeksjon ikke like alvorlig som en bakteriell infeksjon.

Vaksinasjon kan ikke bare forhindre at man får lungebetennelse, men bidrar også til å redusere bruken antibiotika og dermed utviklingen av antibiotikaresistens.

    Hva kan du gjøre selv?
    Hvis du får lungebetennelse skal du først og fremst unngå fysiske anstrengelser, og sørge for å få skikkelig med hvile. Hvis du anstrenger deg øker du pustefrekvensen, og da kan hosten bli verre. Å ha lunge-betennelse gjør deg sliten, og derfor trenger kroppen tid for å komme til hektene igjen.  

      Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

      PP-VAC-NOR-0121