Nevropatiske smerter ved diabetes

Smerter ved diabetes kan være nevropatiske.

Å beskrive smerte kan være vanskelig. Kanskje noe du kan kjenne igjen? Kontakt i så fall legen din.

Diabetes

"Nå har jeg jo hatt diabetes i noen år og jeg vet jo at jeg ofte har hatt litt høyt blodsukker. Nå i det siste har jo det gått bra, men likevel føler jeg at ikke alt er som det skal. Jeg merket det egentlig for over et år siden, - det var da jeg begynte å kjenne en ubehagelig prikkende og stikkende følelse i tærne og anklene. Det har bare blitt verre, og nå har jeg også begynt å få smerter. Særlig om natten er jeg plaget av at det brenner i føttene mine. Det går ut over nattesøvnen. Det er også vondt når jeg står lenge og når jeg tar på meg sko, og det har blitt vanskelig å gå i trapper. Nå synes jeg at jeg merker antydning til den samme prikkingen i fingrene som det startet med i føttene, - og det bekymrer meg veldig …."

(historiene er fiktive, ikke fra virkelige pasienter)

I underkant av 220.000 har diabetes i Norge i dag1. I tillegg kommer et stort antall som har diabetes type 2 uten å vite om det.

Diabetes er en tilstand som skyldes for mye glukose eller sukker i blodet. Diabetisk nevropati er en tilstand som oppstår når det er forstyrrelse eller fysisk skade på nervesystemet som følge av denne økningen i blodsukkeret.

Nerveskade er for mange diabetespasienter en plagsom senkomplikasjon, og det er estimert at opp mot 1 av 4 diabetikere vil utvikle smertefull diabetisk nevropati.2

Symptomene på diabetisk nevropati vil variere med hvilke nerver som er vesentlig skadet. Den vanligste typen rammes overveiende følenervene (de sensoriske nervene). I første omgang oppstår problemer med tærne, etter hvert kan nerveskaden bre seg oppover foten og leggen. Typisk rammes begge beina nokså likt, og tilstanden øker sakte og går ikke tilbake.

Vanlige kjennetegn på smerten er at den føles brennende, sviende, prikkende eller som elektriske støt. Smerter utløst av stimuli som normalt ikke gir smerter er vanlig, likeledes kramper i føttene. Dersom du kjenner igjen disse symptomene kan det være lurt å oppsøke en lege. Husk å ha en så presis som mulig beskrivelse av din smerte.

 

Det å sette ord på hvordan smerte oppleves er viktig.
Snakk med legen din om du har langvarige smerter.

Smertetesten er et hjelpemiddel for å si noe om din smerte kan være nevropatisk smerte. Ta gjerne med en utskrift av smertetesten til legen. 

 

Lever du med nevropatiske smerter?

TA SMERTETESTEN

Kilder:

1. www.fhi.no/nettpub/hin/kommentarer/hvor-mange-har-diabetes-i-norge (09.11.16)
2. Sadosky A, McDermott AM, Brandenburg NA et al. A Review of the Epidemiology of Painful Diabetic Peripheral Neuropathy, Postherpetic Neuralgia, and Less Commonly Studied Neuropathic Pain Conditions. Pain Pract. 2008;8:45–56kILDER

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

PP-GEP-NOR-0866