Ulike former for psoriasis2,3

Hud med psoriasis har avgrensede områder der huden er rød, tørr, tykk og flassende. Psoriasis defineres etter hvor det er på kroppen, alvorlighetsgrad og utseende.

Psoriasis deles inn i ulike typer. Hudsymptomene kan også se annerledes ut og opptre på ulike steder på kroppen. En pasient kan ha mer enn en type psoriasis samtidig, eller ulike psoriasis typer over tid.

Hos barn oppfører psoriasis seg oftest på samme måte som hos voksne med unntak av at hudforandringene i litt større grad er i hudfolder.

Plakkpsoriasis 

Dette er den vanligste formen for psoriasis, ca 80 % har denne formen. Plakkene er tydelig avgrensede flekker med rød hud dekket av tykt, hvitt forhøyet flass. Av og til klør hudforandringene. De kan forekomme over hele kroppen, men finnes oftest i hårbunnen, på albuer, knær, bak ørene, rundt baken, korsrygg og kjønnsorganene.

 Plakkpsoriasis Plakkpsoriasis

Plakkpsoriasis

Dråpeformet psoriasis (guttat psoriasis)

Dråpene er små og røde på huden. Disse er vanligvis tynnere og mindre enn plakkpsoriasis. Sykdomsformen er vanligst hos barn og tenåringer og utløses ofte av en halsinfeksjon forårsaket av streptokokker (halsbetennelse). Den kan av og til bli helt borte, men kan også i noen tilfeller gå over til plakkpsoriasis.

Dråpeformet psoriasis Dråpeformet psoriasis på ben

Dråpeformet psoriasis

Psoriasis i hårbunnen 

Ca. 25 prosent av alle med psoriasis har kun denne sykdomsformen. Hos de øvrige opptrer den i kombinasjon med psoriasis på andre deler av kroppen. Det er ofte vanlig å få hudforandringer nær hårfestet i pannen, ved ørene og/eller nakken. Kløe kan i mer sjeldne tilfeller forårsake håravfall.

Hodebunnspsoriasis bak ørene

Hodebunnspsoriasis bak ørene

Neglpsoriasis

Forandringene på neglene opptrer ofte samtidig med psoriasis på andre deler av huden, men psoriasis på neglene kan også være det eneste tegnet på psoriasis. Negler på både hender og føtter kan rammes.

Neglpsoriasis kan vise seg som små furer i neglen slik at den ligner overflaten på et fingerbøl (pitting). En annen type er når neglens frie kant løsner fra neglsengen. En tredje variant gjør at neglen blir fortykket, ujevn og gulbrun (kan ligne på soppinfeksjon).

Neglpsoriasis

Neglpsoriasis

Blemmer eller pustel psoriasis (pustuløs psoriasis) 

Pustuløs psoriasis kan opptre akutt som rødhet, flass og blemmer på store deler av kroppen, eller være lokalisert til håndflater og fotsåler. Blemmene er først gule før de blir brune før de flasser av. Blemmene inneholder døde blodceller, og innholdet er sterilt.

Hvis det er i håndflatene sitter blemmene som oftest på lillefingersiden og opp mot håndleddene. På føttene er hælen det vanligste stedet. Pustuløs psoriasis på hender og føtter kalles ofte palmoplantar pustuløs psoriasis (PPP). Dette kan gå over av seg selv, eller med behandling, men kommer ofte igjen. Denne varianten av psoriasis er betydelig vanligere hos kvinner og hos røykere.

Pustuløs psoriasis

Pustuløs psoriasis

Hudfoldpsoriasis (Invers psoriasis) 

Invers psoriasis opptrer i hudfolder: typisk i armhulene, under brystene, i lysken og underlivet. Huden blir rød og skinnende. Det er sjelden flass, men på grunn av fuktighet og den såre huden er det økt fare for infeksjon. Denne formen for psoriasis forekommer oftere hos overvektige personer.

 Invers psoriasis

Invers psoriasis

Erytrodermisk psoriasis

Dette er en av de alvorligste og sjeldne formene for psoriasis, den forekommer oftest hos pasienter over 50 år. Nesten hele huden blir rød og huden flasser av i store flak. Det er en kraftig inflammatorisk type av psoriasis. Den rammer som regel personer med ustabil plakkpsoriasis.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Referanser:

2. Norsk Elektronisk Legehåndbok, https://legehandboka.no/ (lest 30.08.2022), 3. Psoriasis - Verdt å vite for deg som har Psoriasis, Sykepleierforbundet, utgave 2021, https://www.nsf.no/sites/default/files/groups/subject_group/2021-04/psoriasisheftet-2021.pdf (lest 30.08.2022)

PP-UNP-NOR-0478