Hvordan stilles diagnosen psoriasisartritt?1

Diagnosen psoriasis bør bekreftes av hudlege, mens betennelsen i ledd skal være påvist av lege, fortrinnsvis revmatolog. Ultralydundersøkelse kan være til hjelp for å stille diagnosen artritt.

Psoriasisartritt utvikles oftest over mange år med leddsmerter, hevelse, ømhet og bevegelsesinnskrenkning i de angrepne leddene. Det kan oppstå smerter ved festene for sener og leddbånd i hender og føtter, og i ryggsøylen.. Ofte ser man betennelse i de ytterste fingerleddene, dette er uvanlig ved leddgikt. Betennelser i en hel finger eller tå er relativt vanlig. De fleste med psoriasisartritt i få ledd har milde plager, mens noen kan ha store og livshemmende plager. 

Andre funn som forekommer ved psoriasisartritt, er negleforandringer, betennelsessykdom i øynene eller tarm, og hælsmerter (betennelse i et senefeste).

Det finnes ingen spesifikk diagnostisk test for psoriasisartritt. Legen ser ved undersøkelsen etter de typiske mønstre av leddforandringer som psoriasisartritten gir. Det er viktig for legen å vite om du har eller har hatt hudforandringer som kan være psoriasis.

Typisk for leddgikt ved psoriasis er at såkalte leddgiktsprøver er normale. Senkning, CRP og blodprosenten kan gi opplysninger om hvor hissig sykdommen er. Røntgenbilder av angrepne ledd kan gi typiske funn, men man kan ikke alltid stille diagnosen sikkert ut fra røntgenbildene. Ved behov kan ultralyd eller MR-bilder gi nyttig tilleggsinformasjon.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Referanse:

1. Norsk Elektronisk Legehåndbok

PP-UNP-NOR-0483