Psoriasisartritt
Psoriasisartritt (PsA) er en betennelsesaktig revmatisk sykdom som består av psoriasis og artritt.3,4
Psoriasis er en hudsykdom som karakteriseres av røde velavgrensede utslett som ofte er skjellende. Med artritt menes betennelse i et eller flere ledd og kjennetegnes ved hevelse, smerte og nedsatt funksjon av leddet. Sykdommen kan også gi betennelser utenfor ledd, i fingre/tær (daktylitt), senefester (entesitt), øyne (uveitt) og tarm (inflammatorisk tarmsykdom).
Hvor ofte forekommer psoriasisartritt?1,2
Hvis man regner med at omkring 1,5 % av befolkningen lider av psoriasis og at 7% av disse får artritt (betennelse), vil det si at 1 av 1000 nordmenn vil ha psoriasisartritt.
Pasienter i alle aldere kan få psoriasisartritt, men hos barn er det relativt sjeldent. Hyppigst ser man start av psorisasisartritt i aldersgruppen 20-50 år. Kvinner og menn er likt representert.
Hvordan arter psoriasisartritt seg?1,3
Hovedandelen av pasientene med Psoriasis artritt får først hudsykdom (psoriasis) og deretter artritt (betennelse i ledd). Hos de resterende oppstår enten artritt og psoriasis samtidig, eller så utvikles leddsykdommen først.
I tillegg til forandringer i ledd og på huden har en del av pasientene med psoriasisartitt også negleforandringer, betennelsessykdom i øynene eller tarm, og hælsmerter (betennelse i et senefeste). Noen opplever også hevelse av fingre/tær (Daktylitt).
Man kan inndele psoriasisartritt i forskjellige undergrupper og kanskje representerer noen av disse undergruppene egne sykdommer. Det som er felles for de alle er artritt (betennelse) og psoriasis.
Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell
1. Norsk Elektronisk Legehåndbok, 2. Norsk Revmatikerforbund (lest 30.08.2022), 3. Tor Magne Madland, Psoriasisartritt. Norsk Epidemiologi 2008; 18 (1): 16-20, 4. Tor Magne Madland, Fagnotat om psoriasisartritt, PsA, Norsk Revmatologisk Forening, November 2016