Barn og flått

Barn kan være mer utsatt for flått og flåttbitt gjennom lek og moro utendørs. Flåtten i seg selv er ikke farlig, men den kan være smittebærer av borrelia-bakterien og TBE-viruset som kan lede til alvorlig sykdom hos både barn og voksne.

Flåtten setter seg gjerne på varme steder hvor huden er tynn, og hos barn kan det være lurt å gjøre en ekstra flåttsjekk på den øvre delen av kroppen, for eksempel i hodet og nakkeregionen. Gjør det likevel gjerne til en vane å sjekke hele kroppen, særlig bak ørene, hals og nakke, armhulene, ved knehasen, innsiden av lårene og lysken. Husk at flåtten er veldig liten og kan være vanskelig å se. 
 

De fleste flåttbitt gir ikke sykdom, men det er viktig å være oppmerksom på symptomer og kontakte lege hvis du er i tvil. Hvis du opplever utslett eller plutselig feber, bør du kontakt din lege. Borreliainfeksjon kan behandles med antibiotika og det er viktig å få behandling så raskt som mulig. Det finnes ikke medisin som kan behandle TBE, men det finnes en vaksine, også for barn.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

PP-VAC-NOR-0227