Kontakt ossInvestorsCareersMediaScienceContact Us
HjemOm PfizerSamfunnsansvarPfizer AccordPfizer Accord: Pfizer kutter prisene i lavinntektsland

Pfizer har gjort legemidler og vaksiner tilgjengelig for kostpris i 45 av verdens fattigste land.


Publisert 7. juni 2023

Globale ulikheter i helse er et enormt problem som fører til barnedødelighet og at mange mennesker får redusert livskvalitet. Derfor har Pfizer tatt en viktig beslutning: Vi vil sørge for at våre patenterte legemidler blir tilgjengelige i verdens 45 fattigste land til kostpris.

Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal og Uganda var de fem første landene som ble inkludert i avtalen. Totalt bor det 1,2 milliarder mennesker i de 45 landene som skal omfattes av den nye prisavtalen. Prosjektet omfatter nåværende og fremtidige patentbeskyttede legemidler som er heleid av Pfizer i EU og USA.

Gjennom «An accord for a Healthier World» forplikter Pfizer seg til å levere mer enn 500 legemidler og vaksiner som behandler smittsomme sykdommer, visse krefttyper og sjeldne betennelsessykdommer til kostpris i de 45 landene. 

Enklere og rimeligere tilgang til disse legemidlene gir mulighet til å behandle sykdommer som hvert år koster nesten en million mennesker livet og som påfører ytterligere en halv million mennesker i lavinntektsland kroniske lidelser. 
 

Dette er landene som omfattes av avtalen:

Samarbeid med Bill Gates


Den nye prisavtalen ble presentert av Pfizer sin toppsjef Albert Bourla sammen med Bill Gates på World Economic Forum 25. mai 2022. 

Som en del av avtalen vil også nye legemidler og vaksiner fra Pfizer bli inkludert til kostpris i avtalen. Dette kan gi raskere tilgang til fremtidige legemidler og vaksiner på like vilkår, og da særlig for behandling av sykdommer som er viktige for global folkehelse. Som en del av avtalen har også Pfizer startet et samarbeid med Bill & Melinda Gates Foundation for å utvikle nye vaksiner mot gruppe B-streptokokker, som er en viktig årsak til barnedødelighet i utviklingsland. 

- Vi har lært av Covid-pandemien at utrulling av vaksine bare er første steg for å hjelpe pasienter. Vi vil jobbe tett med verdens helseledere for å bedre diagnostikk, utdannelse, infrastruktur, lagring og andre forhold. Bare når alle disse utfordringene er overvunnet, kan vi ende ulikheten i helsetjenester og levere til alle pasienter, sier konsernsjef Albert Bourla i Pfizer.

- Alle, uansett hvor de bor, bør ha samme tilgang til innovative livreddende legemidler og vaksiner. Denne avtalen vil hjelpe millioner av mennesker til bedre helse, Pfizer setter med dette et eksempel som andre bør følge, sier Bill Gates i en uttalelse.

Pressekontakt

For pressehenvendelser, kontakt

Daniel Wærnes
External Communications and Public Affairs Manager, Pfizer
[email protected]
Mobil: +47 906 08 134

PP-UNP-NOR-0793| Utarbeidet: 06.2023
Om PfizerSamfunnsansvarPfizer menerLegemidlerKontakt ossJobbe i Pfizer Bivirkningsrapportering Brukervilkår for nettstedetPersonvernerklæring Cookie-erklæring © 2023 Pfizer AS. Innholdet er rettighetsbeskyttet.  

PP-UNP-NOR-0769
 
Pfizer AS, org.nr 915 213 596
Postadresse: Postboks 3, 1324 Lysaker
Besøksadresse: Drammensveien 288, 0283 Oslo
Tlf.: +47 67 52 61 00