
Pfizer og genterapi
Genterapi er en banebrytende metode som kan innebære store muligheter ved å bidra til behandling av sjeldne genetiske sykdommer, og også ha potensiale til å kurere sykdommer som det i dag ikke finnes noen kur for. Genterapier har gått fra å være en visjon om fremtiden til noe som nå har blitt en realitet. Disse høyspesialiserte behandlingene tar sikte på å løse årsaken til genetiske sykdommer og å tilby behandling som på lang sikt kan forbedre eller til og med kurere sykdommer.
Ny rapport om Genterapi
Genterapi kan bety forskjellen mellom et liv preget av alvorlig sykdom, og et tilnærmet normalt liv. For at også norske pasienter skal få tilgang til disse behandlingene må ordningene for godkjenning av nye medisiner og behandlingsformer endres, viser en fersk rapport fra Oslo Economics.
Les rapporten her
Pfizer diskuterte Genterapi på Arendalsuka 2021
De siste årene har flere nye genterapier blitt utviklet, men få av disse er per i dag tilgjengelig for norske pasienter. Pfizer inviterte myndigheter, helsetjenesten og industrien til Arendalsuka for å diskutere hvordan vi kan samarbeide for å løse utfordringene innen gentarapi.
Først la Erik Magnus Sæther fra Oslo Economics og Douglas Lundin fra Svenske TLV frem nøkkelfunn fra deres respektive rapporter:
- Genterapi i Norge: Status, utfordringer og muligheter
- Hur ska vi utvärdera och hur ska vi betala? - Hälsoekonomiska bedömningar och betalningsmodeller för precisionsmedicin och ATMP
Deretter var det paneldebatt med Stig A. Slørdahl (administrerende direktør, Helse Midt-Norge RHF / Beslutningsforum), Audun Hågå (direktør, Statens legemiddelverk) og vår egen Sissel Lønning Andresen (daglig leder, Pfizer Norge)
På tross av forskjellige ståsteder var det enighet om at det må utvikles nye betaligsmodeller hvor risiko knyttet til manglende langtidsdata må deles mellom industrien og myndighetene. Det var også bred enighet om at samarbeidet mellom ulike aktører må bli tettere, og at åpenhet og god dialog uten skyttergrvsmentalitet er en av nøklene for å finne løsninger som er akseptable for alle parter slik at norske pasienter kan få tilgang til de nye terapiene så snart som mulig.
Se hele debatten her:
Hva er genterapi?
Genterapi, eller legemidler som ofte forkortes ATMP (advanced therapy medicinal products), er legemidler som baserer seg på celler, vev eller gener. Genterapier defineres av at de inneholder arvemateriale som introduseres for enten å regulere, reparere, erstatte eller ta bort en gensekvens som forårsaker sykdom eller skade.
Hva er genterapi
Genterapi er et aktuelt og omfattende tema. Erik Hjelvin, Medisinsk direktør i Pfizer, gjennomgår noen spørsmål som stilles vedrørende genterapi, som hva genterapi er, hvilke metoder som finnes, og hva man kan forvente av genterapi for de som kan motta denne behandlingen per i dag.
Varighet: 04:07 min.
Hvordan jobber Pfizer med genterapi
Mange pasienter med sjeldne genetiske sykdommer har per i dag meget begrensede behandlingsmuligheter. Vi kaller det sjeldne sykdommer, men disse tilstandene angår mennesker med til sammen over 7000 sykdommer (1). Hvordan kan vi bidra til å sørge for at genterapi-behandlinger blir tilgjengelige for alle med behov for disse typer nye behandlinger?
Hvordan jobber Pfizer med genterapi
Sissel Lønning Andresen, daglig leder i Pfizer i Norge, forteller om Pfizer sitt engasjement til genterapibehandling, og hvordan det jobbes med å kunne tilby disse metodene til norske pasienter. Varighet: 02:53 min.
Referanser:
- HelseNorge. Hva er en sjelden diagnose?, https://www.helsenorge.no/sjeldne-diagnoser/hva-er-en-sjelden-diagnose/ (sist lastet 15.02.2021)