Leddgikt - bedre av trening?

Se kort film om hvordan aktivitet kan dempe leddgiktsmerter

Om leddgikt

Leddgikt (Revmatoid artritt) rammer 0,5 – 1,0 % av befolkningen i Norge. Leddgikt kan ramme mennesker i alle aldre, men antall nye tilfeller øker med alderen og når en topp ved 60-års alder. Kvinner får oftere leddgikt enn menn, og kjønnsforskjellen i forekomst er størst før 50 års alder.

Leddgikt er en kronisk sykdom som skyldes ubalanse i kroppens immunforsvar. Dette kommer til uttrykk blant annet via hovne og ømme ledd og stivhet i leddene om morgenen som i noen tilfeller kan bli redusert ved bevegelse og aktivitet utover dagen. I lengden kan ubehandlet leddgikt føre til at ledd ødelegges (ledd-destruksjon).

Tidlig diagnose

Tidlig diagnose og individuell behandling er viktig for å begrense utviklingen av sykdommen. Ved mistanke om leddgikt  er det fornuftig å få en grundig utredning av revmatolog i tidlig fase av sykdommen.  

Oppfordres til aktivitet

Ved revmatiske sykdommer oppfordres det nå til jevnlig trening.

Les mer om «Mosjon og trening ved leddgikt»

 

Referanse:

  • Kvien, Norsk Epidemiologi 2008; 18 (1): 5-9
  • Anna-Birgitte Aga, Espen A. Haavardsholm, Nasjonal prosedyre for diagnostikk, behandling og oppfølging av revmatoid artritt i Norge. Norsk Revmatologisk Forening, Versjon 1.0, 26. oktober 2017

 

(Filmen: E2014-0329)


Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell