B12-mangel

Hva er vitamin B12?

Vitamin B12 er et livsnødvendig vitamin som er viktig for normal nervefunksjon og dannelse av blodceller. Vitamin B12 kan ikke lages i kroppen og må derfor tilføres gjennom maten.


Vitamin B12 fins i kjøtt, fisk, sjømat, egg og melkeprodukter.
Anbefalt inntak av vitamin B12 hos voksne er minst 1 til 2,5 mikrogram per dag. Vanlig norsk kost inneholder større mengder enn dette. Kroppen har et lager av vitamin B12 på 2 til 5 milligram (2000-5000 mikrogram). Derfor tar det vanligvis flere år før det oppstår mangel på vitamin B12, selv om man får i seg mindre enn det daglige behovet.

Fordøyelsen av vitamin B12 starter i magesekken. Der spiller magesyren en viktig rolle i å frigjøre vitamin B12 fra maten. Deretter bindes vitamin B12 til intrinsisk faktor (IF), et protein som lages i slimhinnen i magesekken. Vitamin B12 kan ikke tas opp i kroppen før det er bundet til intrinsisk faktor. Selve opptaket av vitamin B12 (bundet til intrinisisk faktor) skjer i nedre del av tynntarmen.


Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell